limun kao lijek

Vjerojatno ste, ukoliko redovito naručujete naša jela, primijetili da uz većinu jela i sva ona uz koja naručujete pommes frites dobijete limun. Vjerojatno ste  tu činjenicu zanemarili, malo iscijedili limun po krumprićima i uživali u jelu.
Naravno da je uživanje u hrani prioritet svake osobe, ali malo informacija dobro dođe. Stoga Vam u ovom članku donosimo neke karakteristike ovog agruma.

Za zdravlje

Prije svega, limun je vrlo zdrav. Visoke količine vitamina C su razlog stereotipnosti o limunu kao najjačem oružju protiv prehlada i gripa. Inače limun sadrži i do 50 posto soka koji blagotvorno djeluje na jetru, crijeva, želudac i kardiovaskulrani sustav. Vitamini limuna osnažuju i živčani sustav. Slabo je poznata činjeica da se limun kao lijek koristio u antičkim vremenima, a posebno ga je zdravo konzumirati s vodom.

Za probavu

Povezanost limuna s probavom je dvosmjerna. Limun najprije olakšava probavljanje hrane prema želucu, a aztim u daljnjem procesu obrade hrane ubrazava probava i brzo razgrađuje nezdrave masnoće. Dakle, limun će olakšati žvakanje hrane i pomoći pri bržoj razgradnji viška tvari u tijelu.

Za okus

Posljednje, ali ne i najmanje važno za napomenuti – limun daje poseban okus hrani. Krumpirići, lignje, tjestenina… gotovo sva hrana postaje za nijansu ukusnija kada ju začinite limunovim sokom. Nerjetko su na raznim natjecanjima pobjedničke nagrade osvajala jela preko kojih se u optimalnim količinama iscijedio limunov sok. Limunov sok u malim količinama je sigurno utjecao na sočnost i ukusnost glavnog jela.

 

 

Želite potpuni obrok?

Pizzeria Novi Saloon Vam svojom ponudom omogućuje potpunost obroka u nekoliko slijedova. Najprije otvorite apetit predjelom, a prije glavnog jela kušajte neku od naših juha. U prebogatoj ponudi glavnih jela izaberite nešto po Vašem ukusu. Obrok upotpunite slasnim desertom na kraju. Dobar tek želi Vam Saloon!