Veliki petak post

Ušli smo u Veliki tjedan, Uskrs je sve bliže, a posebno se očekuje vazmeno trodnevlje. Katolici se pripremaju za najveći kršćanski blagdan. Jedan od najtradicionalnijih običaja je post na Veliki petak. Na taj dan vjernici ne bi trebali jesti meso toplokrvnih životinja kao ni mesne prerađevine, a u danu je dozvoljen jedan obrok. Kako se ovakvi običaji posebno njeguju u Slavoniji, vas koji niste u mogućnosti pripremiti obrok bez mesa, u gužvi ste ili radite na Veliki petak podsjećamo na naš izbor ribljih jela.

Jela od ribe

Posebno iz ponude izdvajamo filete soma i smuđa uz koji kao prilog dobijete krumpir s blitvom (ili po želji pommes frites). Ponudu jela od ribe čine i lignje pripremljene na tri različita načina pa možete izabrati između friganih, punjenih i prženih. U porciju je također uključen i pommes frites.Salate, juhe i neki prilozi također ne sadržavaju meso pa njima možete obogatiti svoj obrok na Veliki petak.

Zašto se posti na Veliki petak?

Vjernici koji posebno drže do religioznih načela poste svaki petak u godini jer se post smatra žrtvom, odnosno preciznije rečeno pokorom. Takva je praksa zabilježena u Zakoniku kanonskoga prava iz 13.stoljeća. Vjernicima između 18 i 60 godina starosti se savjetuje suzdržavanje od mesnih jela petkom, a pogotovo na Veliki petak koji simbolizira Isusovu muku i smrt. Ipak, ukoliko iz određene potrebe ili okolnosti ne možete izbjeći meso, post, odnosno pokoru možete ispuniti odricanjem od nečega drugoga na taj dan.

Što je post, a što nemrs?

Post označava običaj da se tijekom dana pojede samo jedan obrok bez mesa, dok nemrs podrazumijeva također izbjegavanje mesa, ali se tijekom dana može pojesti i više obroka.

Želite potpuni obrok?

Pizzeria Novi Saloon Vam svojom ponudom omogućuje potpunost obroka u nekoliko slijedova. Najprije otvorite apetit predjelom, a prije glavnog jela kušajte neku od naših juha. U prebogatoj ponudi glavnih jela izaberite nešto po Vašem ukusu. Obrok upotpunite slasnim desertom na kraju. Dobar tek želi Vam Saloon!